2012. szept. 27.

Mer(ül)ni?

         Ha valaki nem volt tisztában a túlélés és az alkalmazkodás fogalmával, az Ifinapok választ adott erre: pénteken több tucat fiatal szembenézhetett ezek súlyával.
         Amikor egy ember élete van a kezedben, vagy a szülőföldedet elárasztja az árvíz – hogyan építesz gátat zsákokból?
         Emellett még sok, mindegyikük számára új helyzettel szembesültek. Betekinthettek a mentősök, a tűzoltók felelősségteljes munkájába, és érezték a súlyát is (a tömlőnek), elsősegélyben részesíthettek egy embert, ugyanakkor teljes erőbedobással magaslati mentést is végrehajtottak.
         Ha ez még mind nem lett volna elég, a türelmük és a bátorságuk is tesztelve volt, amihez elengedhetetlennek minősült a tájékozódási képességük. Egyik társukat, akinek el volt takarva a szeme, át kellett vezessék egy szalagból épített folyosón, aminek a végén egy labda volt. A csavar az egészben az volt, hogy nem érhettek hozzá társukhoz, csak szavakkal lehetett őt irányítani; annak sikerült tökéletesen teljesíteni, aki nem keverte össze a jobb kezét a bal lábával.
         A fiatalok szembenézhettek azzal is, hogy mennyire fontos a közbiztonság, főleg ha az ember biciklivel merészkedik az utcára.
         Vegyvédelem esetén is fontos a megfelelő öltözet viselése – bár nem volt egyszerű dolog a maszkot és a merev ruhát magukra ölteni.
         Hogy mi célt szolgált ez a pár órás bemutató? – az ember tudatalattijába a cselekedetek nagyon ügyesen be tudnak épülni, amiknek akaratlanul is nagy hasznát veszi vészhelyzet esetén, ugyanakkor nem árt ha a fiatalság tisztába van azoknak az embereknek a munkájával, akik megköszönhetetlen munkát végeznek a fennmaradásunk és a védelmünk érdekében.

Doró

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése